Drift under koronatiltak
2021 ble nok et år hvor koronatiltak satte sitt preg på driften hos tekniske hjemmetjenester. Ut ifra smittetrykk og smittevernanbefalinger har tiltakene gjennom året blitt justert for å sikre trygghet for brukere, ansatte og drift. Ansatte har vært delt inn i to adskilte team. I tillegg har virksomheten brukt egne biler for henholdsvis utlevering av hjelpemidler og innhenting av brukte hjelpemidler. Tiltakene har medført mer ressurskrevende arbeidsrutiner og logistikk, men en svak generell nedgang i arbeidsmengde i 2021 har kompensert for merarbeidet slik at det har vært mulig å opprettholde et normalt servicetilbud gjennom året.
Utviklingsarbeidet som var planlagt for enklere bestilling av hjelpemidler fra basissortimentet, inkludert opplæring av ansatte hos samarbeidspartnere, måtte utsettes på grunn av koronatilpasninger i driften og smittevernhensyn.
Økt mengde oppdrag for velferdsteknologiske løsninger
I 2021 har oppdragsmengden knyttet til ulike velferdsteknologiske løsninger steget hos tekniske hjemmetjenester, se også kapittel 8.6 for mer informasjon. For fallalarmer har det i perioder vært leveringsproblemer fra leverandør, noe som resulterte i noe ventetid. I oktober ble det inngått kontrakt med leverandør av e-lås. Implementeringen av e-lås starter når integrasjon mot velferdsteknologisk knutepunkt er på plass. Denne integrasjonen er viktig for å kunne hente ut gevinster fra løsningen, arbeidet er påbegynt og forventes fullført i løpet av første halvår 2022.
Ansatte i tekniske hjemmetjenester er i gang med å heve kompetansen innen velferdsteknologi, og en ansatt har fullført videreutdanning innen teknologiens plass og muligheter i helse- og omsorgsfeltet.
Økonomi
Regnskapet for tekniske hjemmetjenester viser et mindreforbruk på kr 2,1 mill. av en budsjettramme på kr 8 mill. Dette utgjør en forbruksprosent på 74,1.
Mindreforbruket skyldes i hovedsak lavere aktivitet som følge av koronapandemien, noe som har resultert i at ledige stillinger er holdt vakante. Det er forventet en høyere aktivitet i 2022.
Tekniske hjemmetjenester fikk i 2021 kr 0,4 mill. mer i inntekter på trygghetsalarmer enn budsjettert. Noe av dette skyldes nytt etableringsgebyr på alarmene i 2021.